Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Είναι εύκολη η Ιταλική Φιλολογία;

Δε νομίζω ότι υπάρχει αντικειμενική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, επομένως θα απαντήσω  με βάση την προσωπική μου εμπειρία. Τα μαθήματα της Ιταλικής Φιλολογίας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, νομίζω, ιδίως για κάποιον που έρχεται από την θεωρητική κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να περνάει τα μαθήματα χωρίς να παρακολουθεί ή χωρίς να διαβάζει. Το ότι δεν βάζουν τους φοιτητές αμέσως στα βαθιά είναι γεγονός, με παράδειγμα το μάθημα της Ιταλικής γλώσσας, επειδή είναι σα να παρακολουθεί κανείς μάθημα σε φροντιστήριο. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα μαθήματα: στο μάθημα Ιταλική Ιστορία και Πολιτισμός, στην δική μου περίπτωση ήταν όλα στα ιταλικά και από καθηγήτρια Ιταλίδα, επομένως κάποιος με επίπεδο μικρότερο από Β2 θα δυσκολευόταν πάρα πολύ να το παρακολουθήσει.

Η καλή γνώση των ιταλικών σε επίπεδο Β2 είναι απαραίτητη για να σπουδάσει κανείς Ιταλική Φιλολογία. Μπορεί κανείς στις πανελλήνιες στο ειδικό μάθημα των ιταλικών να περάσει ακόμα και αν έχει χαμηλό επίπεδο ιταλικών, αυτό όμως θα τον δυσκολέψει πολύ τουλάχιστον μέχρι να μπει στην φιλοσοφία της σχολής και να βελτιώσει τα ιταλικά του.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας ή έχετε  διαφορετική άποψη, μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας παρακάτω ή να στείλετε e-mail στο info@italianonline.gr ώστε να το προσθέσουμε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας.

Είμαι 24 ετών και μετά από 4 χρόνια παραμονής στη σχολή του χημικού Αθήνας, αποφάσισα να πάρω διαγραφή. Ο λόγος είναι ότι δε μου άρεσε καθόλου τελικά το τμήμα και οι καθηγητές ήταν παντελώς αδιάφοροι. Έτσι, μετά από τόσα χρόνια, αποφάσισα να ξαναδώσω πανελλαδικές για να περάσω σε ένα χαμηλόβαθμο τμήμα, έτσι ώστε να μπορέσω να σπουδάσω κάτι.

Είδα ότι εσείς σπουδάζετε στο τμήμα Ιταλικής φιλολογίας Αθήνας.
Παρότι μπήκα στο site της σχολής, μου έχουν μείνει μερικές απορίες.

Θα ήθελα, αν έχετε κι εσείς χρόνο και προθυμία, να μου απαντήσετε σε μερικές κρίσιμες για μένα ερωτήσεις:

1.Είναι εύκολο το τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας?? Πώς είναι τα μαθήματα?? Εύκολα?? Δύσκολα??
2.Πώς είναι οι καθηγητές εκεί μέσα?? Γιατί στο χημικό ήταν τελείως για τα πανηγύρια.
3.Έχει καταργηθεί η μεταφραστική εργασία στη σχολή σας?? Χρειάζονται προαπαιτούμενες γνώσεις στο τμήμα ή αρχίζετε τα Ιταλικά από το μηδέν?? Η αλήθεια είναι μέχρι στιγμής ότι έγώ δεν ξέρω καθόλου Ιταλικά. Στο παρελθόν, είχα πάρει μία μέθοδο την οποία ξεφύλισα για λίγο και μπορώ να πω ότι μου φάνηκε πολύ εύκολη γλώσσα και στη γραμματική και στο συντακτικό!!! Βέβαια, έχω και μία μικρή γνώση γαλλικών που με βοήθησε λίγο να τα καταλάβω...
4.Πιστεύετε ότι αξίζει να ξαναδώσω πανελλήνιες για να γίνω φιλόλογος της Ιταλικής?? Βλέπετε, παρότι ήμουν από θετική κατεύθυνση, στα φιλολογικά ήμουν πάντα πολύ καλός και ειδικά στη γραμματική των αρχαίων, αλλά και στην έκθεση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δημήτρης Παπαδημητρίου

Unknown είπε...

Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό το τμήμα είναι υποκειμενικό. Η δική μου εμπειρία ήταν θετική. Οι καθηγητές γενικά ήταν ευχάριστοι και συνεργάσιμοι, ανάμεσά τους κάποιοι ήταν αρκετά αυστηροί, αλλά σε γενικές γραμμές δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα, ίσα ίσα που ήταν πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν. Έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που αποφοίτησα οπότε ενδεχομένως να έχει διαφορετικούς καθηγητές ή μαθήματα. Για να περάσει κάποιος στην Ιταλική Φιλολογία δίνοντας πανελλήνιες, εξετάζεται και στο ειδικό μάθημα της Ιταλικής γλώσσας. Είναι απαραίτητη η γνώση των Ιταλικών τουλάχιστον σε επίπεδο Β2 για να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Ιταλικής Φιλολογίας. Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΕΔΩΣΑ ΦΕΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΑΠΟ ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΗ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ..ΜΠΟΡΩ ΜΕΣΑ ΣΕ 9 ΜΗΝΕς ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΜΕ 4 ΩΡΕς ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ;

Unknown είπε...

Γεια σου...Ανώνυμε!
Δεν είναι αδύνατο, αν και πάρα πολύ δύσκολο, να μάθεις μέσα σε 9 μήνες όσα θα άλλοι κάνουν σε ένα, δύο ή περισσότερα χρόνια. Χρειάζονται πολλές ώρες μάθημα, πολλές ώρες μελέτη αλλά το σημαντικότερο είναι η συνεχής επαφή με τη γλώσσα, π.χ. να ακούς ιταλική μουσική, να βλέπεις ιταλικές ταινίες, να διαβάζεις ιταλικά περιοδικά ή βιβλία, να επισκέπτεσαι ιταλικές ιστοσελίδες, κλπ. για να σε βοηθήσουν στην αφομοίωση. :)