Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Θέλω να διαβάζω περισσότερο αλλά δεν προλαβαίνω! Τί να κάνω;

Ο καθένας μας έχει τον δικό του, προσωπικό τρόπο με τον οποίο διαβάζει και μαθαίνει. Σε μερικούς δεν αρέσει η μελέτη στο σπίτι και μαθαίνουν καλύτερα κατά την διάρκεια του μαθήματος. Άλλοι προτιμούν να αφιερώσουν αρκετές ώρες μελέτης και εξάσκησης. Πολλοί θέλουν να διαβάζουν και στο σπίτι αλλά δεν είναι εύκολο να βρουν χρόνο. Το "αν θέλεις βρίσκεις χρόνο" και "είναι θέμα οργάνωσης" έχει μια δόση αλήθειας, και πάλι, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Τι κάνουμε, λοιπόν;





Διαβάζουμε λίγο, αλλά κάθε μέρα.

Μισή ώρα ή δεκαπέντε λεπτά είναι αρκετά για να μελετήσετε λίγο το λεξιλόγιο ή να κάνετε  μερικές ασκήσεις. Είναι καλύτερα να διαβάζετε λίγο αλλά κάθε μέρα, παρά πολλές ώρες μαζεμένες σε μία μόνο φορά. Ένα μισάωρο ή τέταρτο μελέτης είναι πιο ξεκούραστο σε σχέση με ένα δίωρο, για παράδειγμα. Δεν θα καταλάβετε πως πέρασε η ώρα και θα εκπλαγείτε όταν δείτε πως λίγη δουλειά αλλά σε καθημερινή βάση, φέρνει αποτέλεσμα! Το σημαντικότερο είναι ότι η καθημερινή επαφή με τα ιταλικά βοηθάει στο να μας μείνουν όλα όσα μαθαίνουμε. Όταν, αντίθετα, προσπαθήσουμε να τα μάθουμε όλα την τελευταία στιγμή, κουραζόμαστε, αγχωνόμαστε και αργότερα δεν θυμόμαστε τα περισσότερα! 
Το καλύτερο είναι ότι δεν θα καταλάβετε πως πέρασε η ώρα
και θα εκπλαγείτε όταν δείτε πως λίγη δουλειά 
αλλά σε καθημερινή βάση, φέρνει αποτέλεσμα!

Δημιουργούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.  

Μην προσπαθείτε να κάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε, γιατί και θα κουραστείτε και θα απογοητευθείτε. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορείτε τώρα να ακολουθήσετε, όχι το ιδανικό πρόγραμμα που θα θέλατε να έχετε. Καλύτερα να είναι πολύ ελαστικό παρά να σας βγαίνουν ίσα ίσα οι χρόνοι. Μπορείτε να μοιράσετε αυτά που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα ώστε να μην σας φαίνονται βουνό. Για παράδειγμα, σήμερα θα διαβάσω το λεξιλόγιο, αύριο θα μελετήσω την γραμματική και μεθαύριο θα κάνω τις ασκήσεις. 

Δεν προλαβαίνετε να διαβάσετε; Τότε να ακούσετε! 

Οι διάλογοι που ακούτε στο μάθημα, οι ιστορίες από τα βιβλία και τα περιοδικά, τα audiobooks, τα ιταλικά τραγούδια, το ιταλικό ραδιόφωνο αλλά και κάθε αρχείο ήχου που έχετε από τα μαθήματα. Όλα αυτά μπορείτε να τα μεταφέρετε στο mp3, στο iPod, σε cd και όπου αλλού θέλετε και να τα έχετε πάντα μαζί σας. Έτσι θα ακούτε ιταλικά στο αυτοκίνητο όταν έχετε κολλήσει στην κίνηση, στο μετρό όταν επιστρέφετε από την δουλειά, στο σπίτι καθώς κάνετε τις δουλειές σας ή ακόμα και στο γυμναστήριο!

Μα... αυτό δεν εννοούσε η καθηγήτριά μου
όταν μου πρότεινε να ακούω "ιταλικά" και στο γυμναστήριο;


Έχετε κι εσείς ιδέες που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας; Στείλτε e-mail στο info@italianonline.gr για να τις δημοσιεύσουμε ή αφήστε το σχόλιό σας.