Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ειδικότητες με επαγγελματικό μέλλον στον καιρό της κρίσης. Ξένες γλώσσες, μετάφραση, διερμηνεία μέσα σε αυτές

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν τις σύγχρονες τάσεις στην αγορά εργασίας



Η σχολική χρονιά έχει ήδη αρχίσει και οι μαθητές της Γ΄ λυκείου βρίσκονται σε τροχιά πανελλαδικών, αναζήτησης επαγγελματικού προσανατολισμού και αγωνίας για το μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή σχεδόν της χρονιάς, αλλά οι σκέψεις και ο προσανατολισμός όσο αφορά το επάγγελμα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι κάτι που θα σας απασχολεί από τώρα. Βέβαια, η τελική απόφαση θα παρθεί αφού βγουν και οι βαθμοί που θα κατακτήσετε στις εξετάσεις.

Ομως σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς πέρα από τα διαβάσματα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και την αναζήτηση πληροφοριών όσο αφορά το επαγγελματικό σας μέλλον, καθώς κάθε χρόνο όπως φαίνεται από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο, τα δεδομένα αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι τάσεις στη μελλοντική αγορά εργασίας και ανάλογα να κάνουν τις επιλογές τους αρχικά ως προς τις σπουδές τους και τον γενικότερο επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Και φέτος -στην εποχή της κρίσης-ήταν αναμενόμενο, για παράδειγμα, τα παιδιά να διαλέξουν σχολές που είναι κοντά στα σπίτια τους και σχολές που πιστεύουν ότι τους εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Γι΄ αυτό και σημειώθηκε άνοδος στις βάσεις στα τμήματα πληροφορικής, στις αστυνομικές σχολές, στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής), καθώς και στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι κτηνιατρικές σχολές, αλλά και οι νοσηλευτικές.

Ξένες γλώσσες, μετάφραση, διερμηνεία: Πλέον έχει γίνει συνείδηση των ανθρώπων ότι όποιος ξέρει ξένες γλώσσες έχει ένα τέλειο διαβατήριο για την αγορά εργασίας. Διερμηνείς, εκπαιδευτές και μεταφραστές, που συνδέονται με τον τομέα της γλώσσας έχουν σημαντικές ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της κινεζικής και της αραβικής γλώσσας, είναι πλέον περιζήτητοι.

Θέλετε να προετοιμαστείτε για το Ειδικό Μάθημα των Ιταλικών στις επόμενες Πανελλήνιες; 
Δοκιμάστε δωρεάν ένα online μάθημα!
Επισκεφθείτε το www.italianonline.gr