Μικρά μυστικά που θα οδηγήσουν στην επιτυχία…
Καλή προετοιμασία στις εξετάσεις σημαίνει σεβασμός στην ισορροπία σας! Η προετοιμασία για τις εξετάσεις είναι το ίδιο δύσκολη με τη διοίκηση μιας μεγάλης εταιρείας.
Αν καταφέρετε να οργανώσετε το χρόνο σας σωστά, η επιτυχία είναι ευκολότερη. Όταν μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία, να θυμάστε πως ό,τι κάνουμε στη ζωή μας τρώει χρόνο. Όσο απαραίτητο είναι το διάβασμα, είναι και η ξεκούραση. Μην κάνετε το λάθος να διαβάσετε πολλές ώρες συνεχόμενα, γιατί θα εξοντώσετε το νευρικό σας σύστημα και το διάβασμά σας δεν θα είναι αποδοτικό!
ΒΗΜΑ 2ο : Οργάνωση και καταμερισμός της ύλης
Προσπαθήστε να μην αφήσετε πράγματα αδιάβαστα για τις παραμονές των εξετάσεων.
Διαιρέστε την ύλη σε κομμάτια και βάλτε τα στο καθημερινό σας πρόγραμμα σαν «πιάτο ημέρας».
Οργανώστε το διάβασμα με ποικιλία. Μη βάζετε πολλή ύλη ενός μόνο πράγματος σε μια μέρα. Θα βαρυστομαχιάσετε!
Υιοθετήστε τη συνήθεια να κάνετε κάθε βράδυ μια γρήγορη ανασκόπηση όσων έχετε μελετήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ΒΗΜΑ 3ο: Τεχνικές μελέτης
Η μνημονική είναι ένα σύστημα για να απομνημονεύετε δύσκολες λέξεις και εκφράσεις. Για να μπορείτε να τα απομνημονεύσετε μπορείτε να σκεφτείτε με τι μοιάζει η λέξη που πρέπει να θυμάστε, π.χ. πείτε ότι πρέπει να μάθετε την λέξη «cucchiaio» (κουκιάιο=κουτάλι). Το «cucchiaio» σας θυμίζει ότι τα κουκιά με αυτό τα τρώτε. Για να το θυμάστε λοιπόν μπορείτε να φανταστείτε ότι τρώτε κουκιά με το cucchiaio!
Ομοιοκαταληξία: βρείτε εύκολες λέξεις που σας φέρνουν στο μυαλό μια δύσκολη λέξη που πρέπει να μάθετε, π.χ. matrimonio = μνημόνιο (μερικοί έτσι βλέπουν τον γάμο!) ή lampada (φωτιστικό) = λαμπάδα (και τα δύο φωτίζουν!)
Ακροστιχίδα: φτιάξτε μια λέξη από τα αρχικά ονομάτων ή ονομασιών που πρέπει να μάθετε, «τεχνητές λέξεις», όπως Ge-Te (Germania-Tedesco) και θυμίζει τον Γκαίτε.
Φτιάξτε μια ιστορία: συνδέστε σε μια ιστορία μια σειρά από λέξεις για να τα θυμάστε καλύτερα, ακόμα κι αν η ιστορία έχει υπερβολικά ή εξωπραγματικά στοιχεία.(π.χ. για να μάθετε το λεξιλόγιο ενός συγκεκριμένου θέματος)
ΒΗΜΑ 4ο: Προγραμματισμός της μελέτης
Ξεφυλλίστε το βιβλίο, το τετράδιο και τις σημειώσεις σας για να έχετε μια καλή εικόνα της ύλης που πρέπει να καλύψετε.
Σχεδιάστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με τα κεφάλαια που μπορείτε να καλύπτετε κάθε εβδομάδα (ή ημέρα), τοποθετήστε το κάπου που να μπορείτε να το βλέπετε και μόλις ολοκληρώνετε ένα κομμάτι της ύλης, βάζετε ένα τικ στο ανάλογο πλαίσιο.
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα πιο δύσκολα και ξεκινήστε τη μελέτη από αυτά.
Μελετήστε περισσότερο αυτά που δεν ξέρετε καλά.
Επικεντρωθείτε σε αυτά που επισήμανε ο καθηγητής σας ως SOS, χωρίς παράλληλα να αμελήσετε βασικά κεφάλαια τα οποία αποτελούν τη βάση για να χτίσετε τις γνώσεις σας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Μην ξεχνάτε ότι στην γραμματική υπάρχει μια συνέχεια. Αν δεν καλύψετε όλη την ύλη σταδιακά, κινδυνεύετε να «πέσετε» πάνω σε κάτι που παραλείψατε να διαβάσετε!
Βρείτε λέξεις-κλειδιά που ανοίγουν τα συρταράκια της μνήμης σας και σας κατεβάζουν τις πληροφορίες εύκολα.
Ξεχωρίστε τα ουσιώδη από τα δευτερεύοντα.
Κάντε συχνές επαναλήψεις (π.χ. μόλις τελειώνετε ένα κεφάλαιο).
Φτιάξτε δίωρα προγράμματα διαβάσματος και κάντε διαλείμματα 30-60 λεπτών για να ξεκουράζεστε.
Αν δεν μπορείτε από μια στιγμή και ύστερα να εμπεδώσετε την ύλη, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ! Θυμηθείτε ότι οι δυνατότητες της μνήμης μας φθίνουν όταν το μυαλό μας έχει θολώσει και δεν ωφελεί να επιμένουμε.
ΒΗΜΑ 5ο: Σωστή τροφή
Τι αυξάνει τη μνήμη σας: η λεκιθίνη, μια ουσία από τον κρόκο του αυγού, τα σάκχαρα των φρούτων, ο σίδηρος από το κρέας.
Τι σας τονώνει: η βιταμίνη Β (από το ψωμί και τα δημητριακά), η μεθυλοξανθίνη του κακάου και της σοκολάτας, μια μικρή ποσότητα καφέ.
Ο καφές σε μεγάλες δόσεις (πάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα) προκαλεί εκνευρισμό, ταραχή, ταχυπαλμία, τρέμουλο, αδυναμία συγκέντρωσης και συχνουρία. Αντί για καφέ, μπορείτε να κάνετε κάποιες ασκήσεις ξεμουδιάσματος ή να ξαπλώσετε για 20-30 λεπτά. Πιείτε μια πορτοκαλάδα ή μια αναβράζουσα βιταμίνη C.
ΒΗΜΑ 6ο: Την ώρα της εξέτασης
Σε κάθε μέρος που εξετάζεστε χρειάζεται να έχετε και άλλου είδους συμπεριφορά.
Το ξέρατε ότι το δεξί σας χέρι συνδέεται με το αριστερό ημισφαίριο που είναι υπεύθυνο για μαθηματικές σκέψεις; Επομένως, κάντε πράγματα με το αριστερό σας χέρι (π.χ. παίζετε με τη γόμα σας), ώστε να ενεργοποιείται το δεξί σας ημισφαίριο. Αν είστε αριστερόχειρας, πρέπει να κάνετε τα ακριβώς αντίθετα.
Διαβάστε προσεκτικά τις εκφωνήσεις των θεμάτων, για να σιγουρευτείτε ότι έχετε καταλάβει τα ζητούμενα, ώστε να μη βρεθείτε εκτός θέματος.
Οι ερωτήσεις κρίσεως κρύβουν παγίδες. Βρείτε τη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που σας ζητάει η ερώτηση και σ’ αυτό που εσείς ξέρεις γενικά για το θέμα.
Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα. Σκεφτείτε πόσο χρόνο θα αφιερώσετε σε κάθε κομμάτι. Προσπαθήστε να αφήσετε λίγο χρόνο στο τέλος για μια γρήγορη ανασκόπηση όσων γράψατε. Μη σας πιάνει πανικός αν ξεχάσετε κάποια λεπτομέρεια. Συνεχίστε να γράφετε και θα το θυμηθείτε λίγο πιο κάτω.
Όσο πιο καθαρό και προσεγμένο είναι το γραπτό σας τόσο πιο ευνοϊκή θα είναι και η διάθεση του εξεταστή. Η εικόνα του γραπτού προδιαθέτει θετικά τον εξεταστή. Χρησιμοποιήστε πρόχειρο απαραιτήτως! Έτσι θα αποφύγετε τις μουτζούρες και τα σβησίματα.
Πάρτε βαθιές ανάσες – Μην ξεχνάτε να τρώτε πρωινό – Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από την εξέταση για να ξεκουράσετε τον εγκέφαλό σας και να του δώσετε την ευκαιρία να αποθηκεύσει τις πληροφορίες με οργανωμένο τρόπο, ώστε να μπορέσει να τις ανακαλέσει την κατάλληλη στιγμή.
Καλή επιτυχία!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου